Partnerbijeenkomsten

Partnerbezoek Spaarne Gasthuis

Dinsdag 2 juli 2019 bezochten wij partner Spaarne Gasthuis (locatie Hoofddorp) waarbij ‘innovatie’ een hoofdrol had. Prachtig om te zien hoe het ziekenhuis dit weet door te voeren en zo meetbaar verschil kan maken in ‘mensgerichte zorg’.

Slimme pleisters

Marijntje Wetzels (COO), lid van de Raad van Bestuur, vertelt over het streven van het ziekenhuis om patiënten steeds meer zelf de regie te geven en over de processen rondom robotisering en automatisering binnen het Spaarne. Zo is er onder andere een belangrijke transitie gaande dankzij ‘slimme pleisters’; een startup experiment met pleisters die belangrijke waarden meten en zo verpleegkundigen werk uit handen nemen.

Vrienden en partners zijn essentieel voor innovatie

Eerste hulp bij Innovatie

Veerle Struben, sr. Adviseur Innovatie, vertelt over haar loopbaan binnen het ziekenhuis en hoe ze ooit begon met een klein team. Inmiddels zijn ze de samenwerking aan gegaan met diverse startups en voeren ze mooie verbeterslagen door op diverse afdelingen. Nu is het team erop gericht om innovatie-snelwegen te regelen, vrienden te maken en ‘eerste hulp bij innovatie’ te krijgen.

Vernieuwing in voedselbereiding

Jeroen van Zon, hospitality manager, vertelt hoe belangrijke vernieuwingen op het gebied van voedselbereiding meetbaar verschil maken. Zo worden er op de afdeling oncologie nu kleinere én reukvrije gerechten geserveerd om misselijkheid te voorkomen en trekken ze patiënten van de afdeling Geriatrie juist aan met geurende stamppotten en grootmoeders Appeltaart. Dit, zonder dat er – vooralsnog – sprake is van overproductie. En zelfs voor overproductie bestaan bestemmingen.

Rondleiding

Na de interviews is het tijd voor de rondleiding in 3 groepen. In de keuken krijgen we de innovatie te zien op het gebied van voedselbereiding en op de afdeling Oncologie wordt ons de mobiele keuken getoond. De heren van Smart VR lab verstrekten VR bril en demonstreerden 3D printing. Vooral de VR-bril met inzicht in OK instructies maakte indruk!

Stichting Vrienden van het Spaarne Gasthuis

Na afloop praten we na met een hapje en een drankje en vertelt Wendy Roos nog iets meer over het belang van de stichting Vrienden van het Spaarne Gasthuis, waar zij bestuurslid van is. Dankzij de Vrienden kunnen voorzieningen en extra’s worden gerealiseerd die niet uit het zorgbudget kunnen worden gehaald.

Ook voor bedrijven is het mogelijk om Vriend te worden; wij hopen natuurlijk van harte dat er naar aanleiding van dit mooie partnerbezoek veel Vrienden bij zullen komen voor de stichting. Wilt u meer informatie over de mogelijkheden? Klik dan hier.

Dank aan Marijntje Wetzels, Veerle Struben, Jeroen van Zon, Wendy Roos en Klaas-Jan Gorter voor de organisatie en de gastvrijheid!

Nagenieten kunt u weer door de lens van huisfotograaf Onno van Middelkoop.