Partnerbijeenkomsten

Partnerbezoek 3D Makers Zone – Innovatie door Verbinding

Maandag 19 februari 2018 stond het partnerbezoek aan 3D Makers Zone op de agenda; een bijeenkomst die in het teken stond van ‘Innovatie door Verbinding’. Simon Paagman, founder en ambassadeur van BeterBusiness, verving onze helaas door griep getroffen Brigitte Paulissen en heette iedereen van harte welkom. Daarna was het woord aan Herman van Bolhuis, een van de oprichters van 3D Makers Zone, die met een inleidende presentatie een beeld gaf van wereldwijde megatrends, de opkomst van de platform economie en ‘servitization’, circulaire transitie en de overgang van een digitale economie naar een autonome economie in de periode tot het jaar 2024.

Veranderen is niet erg. Veranderd worden wél.

Mens vs. Machine

Herman legt uit; “De komende 20 jaar zal het gaan over mens versus machine, hoe gaan we die maatschappij organiseren? Volgens de VN is 70% van de rollen in de huidige economie over 50 jaar gerobotiseerd. Daar moeten we nu al over nadenken. Bij 3D Makers Zone zeggen we vaak tegen elkaar; ‘alles wat we hier doen, doen we voor het eerst’ en ‘veranderen is niet erg, maar veranderd worden wél’. Nieuwe autonome waardeketens geven ons de kans om werk ‘anders’ te maken.”

Rondleiding

In twee groepen, geleid door Herman, Maarten Verkoren en Kathelijn Rombaut, krijgen we daarna een indrukwekkende rondleiding door het pand en passeren we de verschillende ‘labs’. We zien onder meer de zogeheten ‘Faro Edge Scanarm’, waarmee met zeer hoge nauwkeurigheid professionele scans kunnen worden gemaakt en de vele verschillende soorten en maten 3D printers. Ook leren we meer over de materialen die voor de prints gebruikt kunnen worden en de branches en toepassingen. Zo krijgen we een stukje ruggenwervel te zien, volledig van titanium, maar ook een deel van een dashboard dat werd geprint voor een oldtimer waarvan de materialen niet langer leverbaar zijn.

Serious Request gitaar

Tot slot trakteert Herman ons nog op een stukje gitaarspel op een wel heel bijzondere elektrische gitaar; deze is bespeeld door alle grootheden in Nederland tijdens Serious Request in Haarlem. De kast werd door 3D Makers Zone ontworpen en 3D geprint; de details zijn prachtig! Zo zit het logo van Serious Request er in verwerkt, maar ook het wapen van Haarlem en de naam van de stad.

Na afloop werd nog even gezellig nagepraat onder het genot van drankjes en voortreffelijke hapjes die buurlocatie SMAAK / Stichting Lotus College voor deze gelegenheid verzorgde.

Nagenieten kunt u weer door de lens van huisfotograaf Onno van Middelkoop.

 

 

Tags: