De Platformrevolutie

Martijn Arets

De Platformrevolutie

Martijn Arets is als ondernemer en onderzoeker bij de Universiteit Utrecht internationaal expert op het gebied van schaalbare online platformen als Airbnb (deeleconomie), Kickstarter (crowdfunding) en Uber (‘gig’ economy). Allen voorbeelden van jonge bedrijven die van buiten de branche in een paar jaar een belangrijke internationale speler van formaat zijn geworden. Niet door alles zelf te bouwen en bezitten, maar door anderen te faciliteren transacties met elkaar te doen.

Zijn fascinatie voor de transitie naar een platform economie ontstond toen hij in 2011 als eerste ter wereld een aandelen crowdfundingcampagne succesvol afrondde. Hier ontdekte hij het potentieel van de platform economie, maar ook de valkuilen die moeten worden opgelost wil je als platform de volle potentie bereiken en een duurzaam model neerzetten

Gevoed door nieuwsgierigheid reist Martijn sinds 6 jaar de wereld over om de opkomst van schaalbare online platformen te onderzoeken, de dynamiek te leren begrijpen, de dilemma’s te ontdekken en de ontwikkeling te duiden. Hij sprak in 13 landen met zo’n 400 ondernemers en experts rondom deze ontwikkelingen en nog steeds doet hij gemiddeld 10 ‘kennis expedities’ in het buitenland per jaar. Sinds November 2017 is hij als onderzoeker aan de Universiteit Utrecht betrokken bij twee onderzoeken rondom platformen en inclusiviteit.

Zijn duidingen, analyses en gedachten deelt hij door het publiceren van artikelen, video’s en boeken. En door het geven van presentaties op (internationale) congressen en gastcolleges. Daarnaast adviseert en ondersteunt hij (corporate) organisaties en overheden die deze ‘nieuwe’ wereld willen begrijpen en betreden.

Martijn heeft een achtergrond in marketing en branding en schreef eerder de boeken ‘Brand Expedition, een reis langs de 20 meest inspirerende Europese merken’, ‘Crowdfunding, de hype voorbij’ en ‘Crowdfunding voor Dummies’. Op dit moment werkt hij aan twee boeken: Wavemakers en De Platformrevolutie. Martijn werd in 2011 door Sprout verkozen tot de ‘beste ondernemer van het jaar’ en vertegenwoordigt sinds 2014 Nederland als een van de ’40 Young Potential European Leaders under 40’.

 

INTRODUCEER MIJ